MDS DESIGNS NEW OFFICE DEVELOPMENT FOR OXFORD ROAD

Contemporary office building designed by MDS Architecture

The new building on Oxford Road designed by MDS Architecture embraces natural materials such as fair face brickwork, steel, timber and concrete, which, together with the steel and timber balconies and black exposed steel staircases, evokes a New York style loft aesthetic.

MDS Architecture has designed a contemporary office building on a prominent site along Rosebank’s busy Oxford Road for Ossero (Pty) Ltd. With demolition of the existing building now complete, the earthworks, lateral support walls and piling has commenced and is expected to be completed by the end of the year. The building’s final completion is anticipated to be the end of November 2018.

The rectangular site is located along the Gautrain servitude and is positioned between Oxford Road and 9th Street, with the main access along 9th Street.  The L-shaped building offers 6300 m2 GLA and measures five storeys in height with four floors of basement parking. The top floor will comprise of a clubhouse, gym and a landscaped roof garden.

Chad Sampson, MDS Architecture’s partner in charge of the project, says, “The client wanted the building to have maximum exposure along Oxford Road, and to incorporate the views to the east. Therefore the building’s west and eastern facades were designed using a high performance double glazing, as well as large vertical screen walls and light weight steel balconies, which act as deep sunscreens, to assist with the shading.”

The building embraces natural materials such as fair face brickwork, steel, timber, concrete, living walls and black and white painted walls. Flush-jointed fair face brick is used as an architectural feature. Together with the steel and timber balconies and black exposed steel staircases, the building evokes a New York style loft aesthetic and a “modern industrial chic” architectural language.

There are four parking basements, with the first level jutting up above the ground, forming a green base on which the main building sits (the base will incorporate a vertical garden of screens and creepers). The lift lobbies will be enclosed by a continuous south facing glass curtain wall, allowing maximum natural light into the common areas.

, , , , ,