THE CONCRETE HOUSE

The Concrete House by Nico van der Meulen ArchitectsThe Concrete House in Johannesburg, designed by Nico van der Meulen Architects, is perched on a steep hillside. The site of the building formed the basis of the architectural concept, guiding the creation of the spaces and the look of the interiors. ‘It is firmly rooted to the hillside through impressive engineering, while also protruding out as if it were shaped and morphed over time,’ says Nico van der Meulen of this logistically challenging project.

M Square Lifestyle was commissioned to do the interiors. Their use of timber, marble and mild steel elements in the interior soften the concrete, and provide a natural but polished complement to the surface. BNC Technology was commissioned to incorporate integrated systems that enhanced the comfort levels, convenience and composition of the home, and were prompted by the design of the house to provide technological solutions that were just as sophisticated as the house.

Advanced cinema solution by BNC TechnologyFrom the point of entry to the contemporary spaces beyond, the tech had to complement the design, so BNC Technology conceived a comprehensive plan that included a home cinema solution, audio visual distribution, network throughout, lighting control, an intercom solution, blind integration, fire detection, security solution (alarm and CCTV), and gate and garage control.

Upon arrival you’re greeted by four garage doors – four-ton cast-in-situ concrete that mimic the shape of the stone and the hillside – that are opened and closed using motors integrated using Control4, which was also used to for the skylight on the lower level (added for additional ventilation and light).

Inside, the open-plan style of living and interconnectedness of spaces are important to the concept of the home – the views of Johannesburg from the expansive living level is central to the experience. As a result, lighting is key, and the sleek design of this system, with Lutron as the foundation, has Control4 forming the interface for mobile devices, touch panels and on-screen displays on the televisions, with motion sensors for bathrooms and rooms usually unoccupied. Likewise, the bespoke Siedle intercom solution is designed to complement the modern design, which incorporates a built-in mailbox, motion sensor for the LED light, keypad for guest and staff access and phone, among other features.

From an entertainment point of view, the house is a dream – the spaces and technological systems together make the house an ideal space for socialising (music in the swimming pool was a winner for this project as it complemented the large entertainment area with lots of high definition picture and audio), or not socialising (a full solution was provided for the seven-seater home cinema, and there are no less than 14 televisions in the house receiving high definition and a variety of content such as Netflix, Tidal and other high end streaming services available through Apple TV and Control4).

Interiors for The Concrete House were done by M Square Lifestyle

The Concrete House in Johannesburg, designed by Nico van der Meulen Architects, is complemented by interiors by M Square Lifestyle and incorporates integrated systems by BNC Technology to enhance its comfort levels, convenience and composition.

BNC’s task was not without its challenges however. As the home is made predominately of concrete and so large, the installation of the Wi-Fi and its distribution was a challenge and BNC had to add multiple points throughout the home as well as intelligent QOS/bandwidth management for the various sub systems.

But through these pioneering solutions, the home is an example of how the synergy of architecture and life enhancing technology can create an energy-efficient, convenient and comfortable home.